Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Potraviny s protirakovinovými účinkami
Čas však potvrdil, že výživa je jeden z protektívnych faktorov pred vznikom niektorých nádorov, aj keď nie kľúčovým. Odborníci dokonca tvrdia, že asi tretina všetkých druhov rakoviny priamo súvisí s výživou. Preto je dôležité vedieť, čo by sme v rámci prevencie onkologických ochorení mali v našom jedálničku preferovať a čo by sme, naopak, mali obmedziť. Samozrejme, rovnako ako výber potravín, je dôležitý aj spôsob ich prípravy.
Vo všeobecnosti sa odporúča dodržiavať nasledujúce zásady:
- obmedzte príjem tukov na 30 % z celkového príjmu energie, zvýšte príjem vlákniny na 30 gramov denne
- denne konzumujte aspoň 400 gramov ovocia a zeleniny
- vyvarujte sa obezity
- alkohol konzumujte len striedmo
- pri kuchynskej úprave uprednostňujte šetrnejšie postupy, ako sú varenie a dusenie, obmedzte vyprážanie a grilovanie a konzumáciu údenín
Znie to možno neuveriteľne, ale podľa niektorých prameňov sa vraj výživa dávala do súvislosti možným vznikom zhubného bujnenia už v prvom storočí pred Kristom. Teda dávno predtým, ako si rakovina získala povesť zákernej a nevyliečiteľnej choroby, o ktorej sa dlho hovorilo len šeptom. Dnes už táto diagnóza ani zďaleka nie je tabu a medicína pokročila natoľko, že rakovina je liečiteľná a vyliečiteľná.
Hoci žiaden potravinový „všeliek" na nádorové ochorenia neexistuje, je dokázané, že mnohé potraviny, predovšetkým rastlinného pôvodu, svojim zložením pozitívne ovplyvňujú zdravotný stav a imunitný systém človeka a pomáhajú tiež znižovať pravdepodobnosť vzniku onkologického ochorenia.
Viaceré štúdie, napríklad, jednoznačne potvrdili, že znížením spotreby tukov sa znižuje aj riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a prsníka. Naopak, zvýšený príjem omega-3 mastných kyselín, ktoré obsahujú najmä morské ryby, má pozitívne účinky na zdravie a predpokladá sa, že spomaľuje aj rast už existujúcich nádorov. rovnako nespochybniteľný je aj význam vlákniny v našej strave, pretože pomáha prečisťovať črevá a chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Mnohé štúdie tiež potvrdzujú pozitívny vplyv vitamínov (A, E, C) pri prevencii nádorových ochorení.
Existuje množstvo potravín, ktoré majú vďaka svojmu zloženiu potenciál chrániť náš organizmus pred nádorovými ochoreniami. Známe sú, napríklad, liečivé účinky cesnaku, cibule, cvikle, sóje, či koreňovej zeleniny. Významným bojovníkom proti rakovine je v rámci prevencie aj kapusta, ľan, brokolica, karfiol, ružičkový kel, a paradajky.
Podceňovať by sme však nemali ani bylinky, napríklad šalviu, pažitku, mätu piepornú, oregano,
tymián, rozmarín, či bazalku.
Zoznam zdraviu prospešných potravín s ohľadom na prevenciu nádorových ochorení je, samozrejme, omnoho bohatší, preto sa podrobnejšie budeme venovať len niektorým z nich. (Mimochodom o sóji a jej liečivých účinkoch sme detailnejšie písali v prvom tohtoročnom čísle nášho časopisu.)
Kapusta
Ako úžitková rastlina sa pestuje viac ako tisíc rokov. Jej pravidelná konzumácia znižuje pravdepodobnosť vzniku onkologického ochorenia, pretože kapusta obsahuje látky schopné brániť tvorbe zhubných nádorov, alebo až zastaviť ich rast a tiež podporuje imunitu. Kapustu by sme mali variť šetrne, pretože dlhším varením sa strácajú jej liečivé účinky. Zdraviu prospešná je aj kyslá kapusta, ktorá obsahuje najmä vitamín C a tiež mnohé stopové látky, ktoré nás hlavne v zimnom období chránia pred rôznymi vírusmi.
Ružičkový kel
Obsahuje veľké množstvo protirakovinových látok, posilňuje imunitu a je aj je cenným zdrojom kyseliny listovej. Vo väčšej miere by ho mali konzumovať najmä ženy trpiace na chudokrvnosť.
Karfiol
Chráni pred chorobami hrubého čreva, infekciami, podporuje imunitu, je významným zdrojom kyseliny listovej a tiež vitamínu C.
Brokolica
Jej pozitívne účinky na naše zdravie potvrdili mnohé výskumy, ktoré preukázali, že ľudia, ktorí často jedia brokolicu, zriedkavejšie ochorejú na rakovinu pľúc, hrubého čreva, ale aj maternice. Odborníci vyzdvihujú najmä vysoký obsah antioxidantov, kyseliny listovej a vitamínov. Pri brokolici, rovnako ako pri karfiole, platí, že by sme ju mali pripravovať veľmi šetrne, varením alebo dusením, aby si zachovala čo najviac cenných látok. Môže sa však konzumovať aj v surovom stave.
Mrkva
Jej prednosťou je vysoký obsah betakaroténu, ktorého nedostatok zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakovinového ochorenia, hlavne nádoru prsníka. Preto sa ženám odporúča konzumácia betakaroténu aj v tabletkovej forme. Betakarotén účinkuje aj ako ochranný faktor pri opaľovaní, ktorý pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny kože. Mrkvu je najlepšie variť vcelku, vtedy si zachová najviac zdraviu prospešných látok.
Zeler
Viete, že táto aromatická koreňová zelenina má schopnosť eliminovať účinky karcinogénnych látok, ktoré sa nachádzajú v údeninách alebo vznikajú pri vyprážaní? Obsahuje vitamín E, C, ale aj zinok, horčík a vápnik.
Cvikla
Je doslova zásobárňou antioxidantov. Šťava z nej je považovaná za protirakovinový elixír, pretože konzumácia cvikle podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu.
Petržlen
Posilňuje imunitný systém, obsahuje veľa vitamínu C, betakarotén, ale aj provitamín A, draslík, fosfor, horčík. Obsahuje tiež flavonoidy, ktoré nás chránia pred účinkami voľných radikálov.
Paradajky
Obsahujú lykopén, ktorý spôsobuje ich sýte červené zafarbenie a ktorý má protirakovinové vlastnosti. Odborníci na výživu odporúčajú najmä pitie čerstvej šťavy z paradajok, ale uznávaným preventívnym liekom je aj paradajková omáčka v kombinácii s olivovým olejom a cesnakom.
Ľan
V našom jedálničku nemá zďaleka také zastúpenie, ako by si zaslúžil. Obsahuje množstvo esenciálnych olejov, vitamínov a minerálov, ktoré svojim zastúpením posilňujú obranyschopnosť organizmu a sú účinnou preventívnou zbraňou v boji s rakovinou hrubého čreva.
Kurkuma
Obsahuje kurkumín, ktorý väčšina z nás pozná ako žltú látku, ktorá je súčasťou obľúbeného karikorenia. Hlavnou prednosťou kurkumínu je, že má schopnosť pôsobiť proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú zdravé bunky, nás chráni teda pred nádorovými ochoreniami. Protinádorové účinky potvrdili aj viaceré štúdie, na základe ktorých možno predpokladať, že pravidelná konzumácia kurkumy môže zohrať významnú úlohu v prevencii rakovinových ochorení, najmä rakoviny hrubého čreva.
Šalvia
Hovorí sa o nej aj ako o kráľovnej medzi bylinkami. Má výrazné protizápalové účinky, pitie čaju sa odporúča pri rádioterapii na zmiernenie nežiadúcich účinkov ožarovania.
Bazalka
Táto bylinka s výraznou arómou má čestné miesto medzi liečivými rastlinami a je obľúbená vo všetkých kútoch sveta, najmä pri príprave šalátov. Má silné antioxidačné účinky, vďaka ktorým blahodarne pôsobí na imunitný systém. V kuchyni uprednostňujte najmä čerstvú bazalku, ale v zimných mesiacoch ju môžete nahradiť aj mrazenou alebo sušenou.
Pažítka
Na jar je jednou z prvých čerstvých bylín s vysokým obsahom vitamínu C. Podobne ako cesnak a cibuľa, aj pažítka obsahuje veľa kyseliny listovej a cenné éterické zlúčeniny. Posilňuje obranyschopnosť organizmu a chráni nás pred viacerými druhmi rakoviny, napríklad pred rakovinou hrubého čreva.
Avokádo
Vyskúšali ste už toto nádherne zelené exotické ovocie, ktoré svojim tvarom pripomína hrušku? Ak nie, určite to napravte. Obsahuje totiž množstvo flavonoidov, ktoré účinkujú ako antioxidanty, vitamíny C a E, kyselinu listovú a ďalšie cenné látky, ktoré prospievajú nášmu organizmu.
Náš tip: Fantastická zdravá nátierka z avokáda
Potrebujeme:
- 1 zrelé avokádo, citrónovú šťavu, škatuľku nízkotučného mäkkého syra (alebo syr v črievku)
- 1 – 2 strúčiky cesnaku, vegetu na dochutenie
Zrelé avokádo rozpolíme, ošúpeme, vyberieme kôstku a hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezoxidovalo. Roztlačíme vidličkou, prípadne nastrúhame. Pridáme ostatné prísady. Nátierka je ideálnou voľbou na zdravé raňajky alebo večeru, ak ju podávame s celozrnným pečivom, prípadne chlebom.
Namiešajte si zdravý elixír!
V rámci prevencie onkologických ochorení je vhodným doplnkom potravy aj čerstvá zeleninová šťava, ktorú si pripravíme z nasledujúcich druhov zeleniny: mrkva, kaleráb, petržlen, zeler, zemiak a cvikla.
Zdroj: http://preventivne.sk, www.zdraviedorucene.sk
Uvedený text má len informatívny charakter. Družstvo lekární ako prevádzkovateľ portálu www.dl.sk neručí za jeho správnosť a aktuálnosť.
← Späť na zoznam noviniek