Letné obdobie – Pozor na salmonelózu!

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie „LETO"? Dovolenka, teplo, zmrzlina? A viete, že na všetky tieto veci sa teší aj salmonelóza?

 

Čo je vlastne salmonelóza?
Salmonelóza je nebezpečné črevné infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva baktéria salmonela spolu s toxínom. Baktéria u ľudí, ktorí majú v črevách zdravú mikroflóru, zvyčajne nevyvoláva nepríjemnosti. Zdravé telo sa s ňou dokáže popasovať niekedy aj samo. Na pozore by mali byť skôr tí, ktorí bežne pociťujú nepríjemnosti v oblasti brucha spojené so zlým trávením a slabou obranyschopnosťou. Rizikovú skupinu tvoria najmä starší ľudia a deti. Ľahké formy salmonelózy sa môžu prejaviť len krátko trvajúcou nevoľnosťou. Ťažká forma sa označuje ako cholera nostras, pri ktorej dochádza k veľkým, život ohrozujúcim stratám tekutín a solí. Rozvíjajúce sa príznaky môžu bez adekvátnej a rýchlej liečby skončiť i smrťou. Vzácne sa môže infekcia rozšíriť krvným obehom do celého tela a vyvolať zápalové komplikácie. Keďže v súčasnosti poznáme viac ako 1 000 druhov salmonelóz, ich klinické príznaky bývajú rozdielne. Najbežnejšími prejavmi ochorenia salmonelózy u ľudí sú silné hnačky, zvracanie a zvýšená telesná teplota. Aj keď inkubačná doba tohto ochorenia je zvyčajne do 8 hodín, stretávame sa aj s prípadmi, keď sa väčšie problémy spôsobené práve salmonelózou, objavili až po niekoľkých dňoch. V každom prípade je najdôležitejšie už pri prvých príznakoch salmonelózy vyhľadať pomoc lekára, aby nedošlo k vyčerpaniu a dehydratácii vášho organizmu.

 

Pozor na kvalitu jedla aj čistotu
Do ľudského organizmu sa baktéria salmonela dostáva slabou hygienou, ale aj konzumáciou pokazených alebo nedostatočne upravených potravín. Ktoré potraviny patria k najrizikovejším?
Typickým zdrojom šírenia salmonelózy je nesprávne uskladnené mäso, surové vajcia, maslové nátierky, majonézové šaláty a dressingy. Oči na stopkách by ste mali mať nielen doma, ale aj pri návšteve potravín, rýchleho občerstvenia a cukrární. Každoročne zaznamenávame prípady výskytu salmonelózy aj v obľúbených pochúťkach, v zmrzline a nanukových výrobkoch.

  • kupujte si preto iba zmrzlinu, ktorá je viditeľne krémová, rozmiešaná a bez kúskov zmrznutého ľadu
  • okrem samotnej zmrzliny si nezabudnite všimnúť čistotu mraziaceho boxu
  • z hygienických dôvodov by vám mal zmrzlinár podávať kornút so zmrzlinou v papierovej servítke
  • nikdy nekupujte nanuk, ktorý ma poškodený obal alebo je zrejmé, že nemá svoj pôvodný tvar, teda že bol pravdepodobne rozmrazený a znovu zamrazený

 

Cez leto by ste mali byť obzvlášť pozorní aj pri nákupe údenín, tlačenky a hydinových výrobkov. Skontrolovať by ste mali nielen farbu a vôňu samotného výrobku, ale aj čistotu predajne a chladiarenského pultu, kde bol výrobok uskladnený.
Ďalším „nosičom" salmonelózy je aj zelenina a ovocie, ktoré sa hlavne počas leta rýchlejšie kazí a prenáša tak možné zdroje nákazy.

 

Melóny, čerešne, ale aj rajčiny a paprika – ovocie a zelenina všetkých farieb a veľkostí predstavujú riziko, ak:

  • sú vystavené v horúčavách priamemu slnku
  • sú nesprávne uskladňované
  • sú čo i len na malom kúsku napadnuté škodcami či hmyzom

 

"Počet salmonelóz na Slovensku stúpa úmerne s teplotou vzduchu. Za vrchol sezóny, a teda aj najkritickejšie obdobie možného výskytu týchto baktérií, považujeme mesiace jún až august."

 

Dá sa salmonelóze vyhnúť?
Baktéria salmonelózy je veľmi odolná a ľahko sa šíri. Dokáže prežiť chlad aj vysoké teploty. Všeobecne však platí, že varom dokážeme zničiť baktériu salmonelózy približne už za 1 minútu. Dôležité je preto dodržiavať dôkladné postupy prípravy potravín a správne uskladňovanie nielen surových, ale aj tepelne upravených jedál. Len tak máme šancu, že horúce letné dni nestrávime v horúčkach v posteli či na toalete.


Aby sa vám salmonelóza vyhla oblúkom:

  • dodržujte všetky pokyny pre správne uskladnenie potravín
  • skúste aspoň v lete obmedziť nákup jedla s obsahom rýchlo kaziacich sa potravín (obložených žemlí a bagiet v rýchlom občerstvení, ktoré obsahujú majonézu, syry, šunky…), pripravte si ich radšej z čerstvých surovín doma
  • ak neviete odolať vôni čerstvých krémových zákuskov v cukrárni, vyberte si skôr tie bez maslovej alebo šľahačkovej plnky
  • s nákupom sa zbytočne nikde nezdržiavajte, čo najskôr uskladnite nakúpené potraviny v chladničke (rýchlo kaziace sa potraviny prenášajte v prenosnej chladničke)
  • skontrolujte si, či máte chladničku zapnutú na dostatočné chladenie
  • naučte sa oddeľovať surové potraviny od tepelne upravených – surové mäso môže obsahovať nebezpečné látky, ktoré sa zlým uskladnením dostanú na ostatné potraviny, ktoré konzumujeme priamo.

Zdroj: preventivne.sk, Obrázok:pluska.sk


← Späť na zoznam noviniek


Mapa

Členských lekární Družstva lekární

Naša kancelária

Družstvo lekární Geromettu č.1 010 01 Žilina +421 903 304 997 +421 948 493 932 office@dl.sk

PharmDr. Milan Jánošík - Lekáreň Pharmica

PharmDr. Milan Jánošík

Lekáreň Pharmica

Novinky

SVETOVÝ DEŇ DIABETU – 14. NOVEMBER

Vedeli ste, že 14. november je svetový deň DIABETU?  Nie? Prečo práve v tento deň?   Presne 14. novembra 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick […]

Mýty a fakty o …. CHRÍPKE A PRECHLADNUTÍ

“Najlepším liekom na chrípku a prechladnutie sú antibiotiká.” Omyl. Choroby z prechladnutia i chrípku spôsobujú vírusy. V prvom prípade sú pôvodcom rôzne typy rinovírusov, adenovírus, […]

Mýty a fakty o NÁDCHE

“Nádcha nie je ochorenie.” OMYL I keď je nádcha častým sprievodným javom niektorých, najmä infekčných ochorení, ide o samostatné ochorenie. Nádcha alebo odborne rinitída (z […]

Ako predísť chrípke

Čo treba robiť…   umývajte si ruky (zvlášť po kašli alebo kýchaní) udržujte vzdialenosť (od osoby chorej na chrípku) vyhýbajte sa  preplneným miestam (kino, verejne […]

Pitný režim počas teplých letných dní

Voda je životne dôležitou tekutinou v našom tele. Človek dokáže prežiť týždne bez jedla, bez vody iba 2-3 dni. Chcete vedieť, koľko tekutín by ste […]

Aktuálna akcia 2024

Akcia 1
www.ilekaren.sk

Aktuálna akcia 2024

Aktuálne akcie akcie najdte na https://ilekaren.sk

Akcia 2
diaporada.sk

Osvetová kampaň 11.11. – 22.11.2024

ODBORNÉ DIAPORADENSTVO V LEKÁRŇACH Osvetová kampaň 11.11. – 22.11.2024 viac informácií na https://tradicnalekaren.sk/diabetes/

Akcia 3
diaporada.sk

Svetový deň diabetu

Svetový deň diabetu 14. November viac informácií na https://tradicnalekaren.sk/diabetes/