Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Letné obdobie – Pozor na salmonelózu!
Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie „LETO"? Dovolenka, teplo, zmrzlina? A viete, že na všetky tieto veci sa teší aj salmonelóza?
Čo je vlastne salmonelóza?
Salmonelóza je nebezpečné črevné infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva baktéria salmonela spolu s toxínom. Baktéria u ľudí, ktorí majú v črevách zdravú mikroflóru, zvyčajne nevyvoláva nepríjemnosti. Zdravé telo sa s ňou dokáže popasovať niekedy aj samo. Na pozore by mali byť skôr tí, ktorí bežne pociťujú nepríjemnosti v oblasti brucha spojené so zlým trávením a slabou obranyschopnosťou. Rizikovú skupinu tvoria najmä starší ľudia a deti. Ľahké formy salmonelózy sa môžu prejaviť len krátko trvajúcou nevoľnosťou. Ťažká forma sa označuje ako cholera nostras, pri ktorej dochádza k veľkým, život ohrozujúcim stratám tekutín a solí. Rozvíjajúce sa príznaky môžu bez adekvátnej a rýchlej liečby skončiť i smrťou. Vzácne sa môže infekcia rozšíriť krvným obehom do celého tela a vyvolať zápalové komplikácie. Keďže v súčasnosti poznáme viac ako 1 000 druhov salmonelóz, ich klinické príznaky bývajú rozdielne. Najbežnejšími prejavmi ochorenia salmonelózy u ľudí sú silné hnačky, zvracanie a zvýšená telesná teplota. Aj keď inkubačná doba tohto ochorenia je zvyčajne do 8 hodín, stretávame sa aj s prípadmi, keď sa väčšie problémy spôsobené práve salmonelózou, objavili až po niekoľkých dňoch. V každom prípade je najdôležitejšie už pri prvých príznakoch salmonelózy vyhľadať pomoc lekára, aby nedošlo k vyčerpaniu a dehydratácii vášho organizmu.
Pozor na kvalitu jedla aj čistotu
Do ľudského organizmu sa baktéria salmonela dostáva slabou hygienou, ale aj konzumáciou pokazených alebo nedostatočne upravených potravín. Ktoré potraviny patria k najrizikovejším?
Typickým zdrojom šírenia salmonelózy je nesprávne uskladnené mäso, surové vajcia, maslové nátierky, majonézové šaláty a dressingy. Oči na stopkách by ste mali mať nielen doma, ale aj pri návšteve potravín, rýchleho občerstvenia a cukrární. Každoročne zaznamenávame prípady výskytu salmonelózy aj v obľúbených pochúťkach, v zmrzline a nanukových výrobkoch.
- kupujte si preto iba zmrzlinu, ktorá je viditeľne krémová, rozmiešaná a bez kúskov zmrznutého ľadu
- okrem samotnej zmrzliny si nezabudnite všimnúť čistotu mraziaceho boxu
- z hygienických dôvodov by vám mal zmrzlinár podávať kornút so zmrzlinou v papierovej servítke
- nikdy nekupujte nanuk, ktorý ma poškodený obal alebo je zrejmé, že nemá svoj pôvodný tvar, teda že bol pravdepodobne rozmrazený a znovu zamrazený
Cez leto by ste mali byť obzvlášť pozorní aj pri nákupe údenín, tlačenky a hydinových výrobkov. Skontrolovať by ste mali nielen farbu a vôňu samotného výrobku, ale aj čistotu predajne a chladiarenského pultu, kde bol výrobok uskladnený.
Ďalším „nosičom" salmonelózy je aj zelenina a ovocie, ktoré sa hlavne počas leta rýchlejšie kazí a prenáša tak možné zdroje nákazy.
Melóny, čerešne, ale aj rajčiny a paprika – ovocie a zelenina všetkých farieb a veľkostí predstavujú riziko, ak:
- sú vystavené v horúčavách priamemu slnku
- sú nesprávne uskladňované
- sú čo i len na malom kúsku napadnuté škodcami či hmyzom
"Počet salmonelóz na Slovensku stúpa úmerne s teplotou vzduchu. Za vrchol sezóny, a teda aj najkritickejšie obdobie možného výskytu týchto baktérií, považujeme mesiace jún až august."
Dá sa salmonelóze vyhnúť?
Baktéria salmonelózy je veľmi odolná a ľahko sa šíri. Dokáže prežiť chlad aj vysoké teploty. Všeobecne však platí, že varom dokážeme zničiť baktériu salmonelózy približne už za 1 minútu. Dôležité je preto dodržiavať dôkladné postupy prípravy potravín a správne uskladňovanie nielen surových, ale aj tepelne upravených jedál. Len tak máme šancu, že horúce letné dni nestrávime v horúčkach v posteli či na toalete.
Aby sa vám salmonelóza vyhla oblúkom:
- dodržujte všetky pokyny pre správne uskladnenie potravín
- skúste aspoň v lete obmedziť nákup jedla s obsahom rýchlo kaziacich sa potravín (obložených žemlí a bagiet v rýchlom občerstvení, ktoré obsahujú majonézu, syry, šunky…), pripravte si ich radšej z čerstvých surovín doma
- ak neviete odolať vôni čerstvých krémových zákuskov v cukrárni, vyberte si skôr tie bez maslovej alebo šľahačkovej plnky
- s nákupom sa zbytočne nikde nezdržiavajte, čo najskôr uskladnite nakúpené potraviny v chladničke (rýchlo kaziace sa potraviny prenášajte v prenosnej chladničke)
- skontrolujte si, či máte chladničku zapnutú na dostatočné chladenie
- naučte sa oddeľovať surové potraviny od tepelne upravených – surové mäso môže obsahovať nebezpečné látky, ktoré sa zlým uskladnením dostanú na ostatné potraviny, ktoré konzumujeme priamo.
Zdroj: preventivne.sk, Obrázok:pluska.sk
← Späť na zoznam noviniek